Media item

Het Geluid van Nederland (Nederlandse versie)

Video over het project Het Geluid van Nederland.

Meer

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Kennisland dat in het kader van het digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst tot stand is gekomen. 

Meer dan 2.000 van de eigen opnames uit het historische geluidenarchief van Beeld en Geluid, waaronder veel ‘verdwenen geluiden’, zijn voor een breed publiek online toegankelijk gemaakt. Daarnaast kan iedereen geluiden toevoegen via het online platform of met de Geluidenjager-app voor iPhone en Android toestellen. De collectie van historische geluiden én de nieuwe geluiden wordt met dit project online toegankelijk gemaakt voor raadpleging en hergebruik, onder de Creative Commons licentie Naamsvermelding-GelijkDelen licentie. Om bijdrages aan en hergebruik van de collectie aan te moedigen werden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder workshops en verschillende wedstrijden.

Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Doen en de BankGiro Loterij.

 

Credits:

Regie, montage en audio: Sebastiaan ter Burg.

Deze video is geproduceerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Kennisland en de Auditieve Dienst in het kader van het grootschalige digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst.

Beeld en Geluid herbergt ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek van 1898 tot nu, en maakt zijn collecties toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, creatieve sector, onderwijs en het algemeen publiek. Kennisland werkt aan maatschappelijke vernieuwing en doet onderzoek, geeft advies en ontwikkelt interventies voor een sterke kennissamenleving. Arnoud Traa is een sound designer met een fascinatie voor verdwenen geluiden. Hij werkt aan films, theater, installaties en games vanuit zijn studio 'De Auditieve Dienst'. Beeld en Geluid en Kennisland zijn beide partner in Beelden voor de Toekomst, een grootschalig digitaliseringsproject waarbinnen vier instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland redden door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek.

 

Gebruikte geluiden:

- Titel: Grote gele kwikstaart in Utrecht. Maker: Luc de Bruijn. Licentie: CC BY
- Titel: Soundlogo Geluid van Nederland. Maker: Geert Rombout. Licentie: CC BY-SA
- Titel: Zebrastep [aerotrain edit]. Maker: John O'Connell, Bruno Rocha & Jan Van Balen. Licentie: CC BY-SA

Rectificatie: Van 4 tot en met 11 juli 2013 heeft Beeld en Geluid abusievelijk de ''grote gele kwikstaart'' verkeerd beschreven als ''gele kwikstaart''.

Creator:
Sebastiaan ter Burg (regie, montage, audio) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (producent)
Publication date:
4 July 2013
Length:
04:43

Meer

Type:
video
Original format:
Digital (source) file 
User:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Tags: