Media item

Open Cultuur Data - van ad-hoc activity naar solide network

Deel 1 van 4 video’s over het Open Cultuur Data netwerk.

Meer

Open Cultuur Data begon ad-hoc eind 2011, toen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Kennisland en Hack de Overheid de handen ineen sloegen met als doel data in de culturele sector open te stellen en creatief hergebruik ervan te stimuleren. Hiertoe organiseerden we een hackathon, die resulteerde in 13 Open Cultuur Data apps, waarvan er een (Vistory van GlimwormIT) de algehele Apps voor Nederland competitie won. Na dit succesvolle half jaar was er een solide netwerk gevormd van erfgoedprofessionals, copyright en open data experts, en ontwikkelaars. Open Cultuur Data wordt ondersteund door Beelden voor de Toekomst en Creative Commons Nederland.

Meer informatie: http://www.opencultuurdata.nl/ en http://mw2013.museumsandtheweb.com/paper/open-culture-data-opening-glam-data-bottom-up/

Deel 2: Open Cultuur Data - data openstellen: masterclass en inventarisatie voordelen en risico’s
Deel 3: Open Cultuur Data - app competitie: resultaten en lessons-learned
Deel 4: Open Cultuur Data - lessons-learned en toekomstperspectief

Deze video is geproduceerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Kennisland, in het kader van het grootschalige digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst.

Beeld en Geluid herbergt ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek van 1898 tot nu, en maakt zijn collecties toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, creatieve sector, onderwijs en het algemeen publiek. Kennisland werkt aan maatschappelijke vernieuwing en doet onderzoek, geeft advies en ontwikkelt interventies voor een sterke kennissamenleving. Beeld en Geluid en Kennisland zijn beide partner in Beelden voor de Toekomst, een grootschalig digitaliseringsproject waarbinnen vier instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland redden door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek.

Creator:
Sebastiaan ter Burg (regie, montage, audio) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (producent)
Publication date:
24 April 2013
Length:
03:47

Meer

Type:
video
Original format:
 
User:
Netherlands Institute for Sound and Vision
Tags: